Verklein je watervoetafdruk

Je kunt zelf je watervoetafdruk verkleinen. Kies je voor minder vlees, dan zakt je watervoetafdruk drastisch. Maar er zijn nog veel meer tips. Door deze tips toe te passen verminder je ook de ecologische voetafdruk van je maaltijd.

Kies voor biologische producten

Biologische producten zijn milieuvriendelijker geteeld doordat er geen kunstmeststoffen worden gebruikt die veel energie (fossiele brandstoffen) vragen voor hun productie. Er worden bovendien geen synthetische pesticiden ingezet waarvan residu's in de bodem en het water achterblijven. Dit betekent dat er geen vervuild water ontstaat door de pesticiden en de kunstmest, wat een positieve impact heeft op de watervoetafdruk van het product.

Kies voor minder vlees

Dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivel, (af en toe) vervangen door plantaardige producten op basis van granen en peulvruchten heeft een sterke positieve impact op onze watervoetafdruk, ecologische voetafdruk en het klimaat. Dieren nemen (ook letterlijk) heel wat plaats in en hebben bergen plantaardig voedsel nodig dat ze omzetten in vlees, melk en eieren. Die omzetting is verre van efficiënt: er is bijvoorbeeld 7 kg plantaardig eiwit nodig voor de productie van 1 kg dierlijk eiwit. Heel wat ingrediënten in veevoeder worden geïmporteerd uit de derde wereld (soja, tapioca, maïs).

Kies voor seizoensproducten uit eigen streek

Seizoensgebonden producten zorgen voor een grote energiewinst door korte transportafstanden en door de keuze voor groenten uit niet verwarmde serres. Lokaal voedsel is vaak ook meer seizoensgebonden, verser, minder bewerkt, gezonder, smakelijker en betaalbaarder! Seizoensgroenten en fruit vind je op www.groentekalender.be.
Vooral in de ecologische voetafdruk komt het minder verbruik in energie tot uiting. In de watervoetafdruk is het aspect ‘uit eigen streek’ minder duidelijk. Wel kun je stellen dat groenten en fruit die werden ingevoerd uit warmere streken (maar die je ook in België kunt telen) meer water verdampen door evapotranspiratie in het Zuiden, waardoor ze waterintensiever zijn in het Zuiden. Bepaalde fruit- en groentesoorten kun je echter alleen in het Zuiden telen. Het is dus een goede keuze om de producten die bij ons groeien te kopen in het seizoen. Hierdoor verkleint onze externe watervoetafdruk.

Kies voor minder bewerkte voeding

Hoe meer een product wordt bewerkt, hoe groter de afstand tussen het oorspronkelijke product en de eindgebruiker en hoe meer energie er wordt verbruikt. Geef daarom de voorkeur aan weinig bewerkte voeding zoals volkoren graan. Dat bevat ook nog eens meer voedingsstoffen en vezels. Voor het waterverbruik is dit nog frappanter: van 1 kg ruwe grondstof (bijv. volkoren tarwe) wordt ongeveer 1 kg voltarwebloem gemaakt, wat overeenstemt met een waterverbruik van ca. 1500 l. Nemen we de geraffineerde tarwe (witte bloem) dan is voor 1 kg hiervan 2400 l (40% meer) water nodig.

Gooi geen eten weg

In België gooien we per jaar tientallen kilo’s eten weg (tussen 40 en 60 kg per persoon en per jaar). Minder eten verspillen is ook vanuit sociaal oogpunt belangrijk.