Watervoetafdruk en voeding

Het grootste deel (zo'n 70%) van de watervoetafdruk is te wijten aan onze voeding. Heel wat voedingsgewassen verdampen veel water tijdens hun groei. Koffieplanten verbruiken bijv. meer dan 20000 l water per kg (gemalen) koffie. Dierenvoeders zoals soja, maniok en maïs zijn ook waterslokoppen.

Een aantal voorbeelden

Watervoetafdruk in l (in België)
appel (150 g) 40 l
blikje cola (33 cl) 208 l
1 snee brood (tarwe, 32 g per snee) 44 l
300 g groenten 60 à 100 l
1 plakje kaas 120 l
200 g rundvlees 3960 l
200 g gevogelte 624 l
200 g aardappelen 34 l
klontje suiker 4 g (rietsuiker) 8 l
klontje suiker 4 g (suikerbiet) 4 l

De watervoetafdruk (WV) van je maaltijd

Via de ‘waterfoodprint’, een calculator die berekent hoe groot de watervoetafdruk is van voedingsproducten, kom je te weten hoeveel water jouw maaltijd heeft gekost. Je ziet meteen hoeveel het verborgen waterverbruik is van granen, vlees, zuivel, groenten, fruit, dranken, etc. Info over waterarme alternatieven vind je in de fiches per productgroep die je opent via de foto’s op de homepage.

Voeding, een grote waterslokop

Omdat ongeveer 70% van het waterverbruik wereldwijd naar het telen van gewassen en planten gaat én omdat men over degelijk cijfermateriaal beschikt omtrent het waterverbruik per gewas, focussen we in onze watercampagne op de watervoetafdruk van voedingsmiddelen. Maar ook de industrie en de huishoudens verbruiken duizenden liters water waar we zeker zuiniger mee kunnen omspringen. Momenteel is het echter zeer moeilijk om over voldoende en betrouwbare gegevens te beschikken voor het berekenen van de watervoetafdruk van gebruiksgoederen.